Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0
Bebe Curier » TRAVALIUL SI NASTEREA

TRAVALIUL SI NASTEREA

Nasterea sub apa

Saturday, April 17th, 2010

under-water

Nasterea sub apa nu mai este o practica noua, insa este lipsita de suport legal in Romania, de aceea multi medici refuza sa o practice si nu aduc in discutie aceasta posibilitate a femeilor insarcinate de a naste. Ca si nasterea naturala sau nasterea prin operatie de cezariana , nasterea subacvatica are avantaje si dezavantaje. Analizand experientele traite de mamele care au ales aceasta varianta, se pare ca se poate spune ca este cea mai usoara modalitate de a aduce copii pe lume, fiind si cea mai putin dureroasa. Este o practica rar intalnita, pentru care trebuie sa cautati medicul si clinica potrivita.

Asa cum spuneam inainte, avantajele acestui mod de nastere a copiilor sunt nenumarate: durerile din timpul travaliului sunt reduse, apa calda fiind cea care ajuta la relaxarea musculaturii; copilul se adapteaza mai usor la noul mediu, trecerea din mediul intrauterin la cel extrauterin nefiind brusca; apa confera elasticitate tesutului peroneului , iar dilatatia se produce mai usor.

Acest tip de nastere necesita un mediu propice dar si o asistenta foarte bine instruita si pregatita. Igiena locului unde are loc nasterea este foarte importanta atat pentru mamica cat si pentru fat. Pentru relaxarea mamei si pentru crearea unui mediu cat mai confortabil se poate adauga putina muzica pe fundal, dar si o spuma speciala in cada.

Cadrele medicale care asista la acest tip de nastere au o pregatire speciala. Ei vor monitoriza in permanenta ritmul batailor inimii la bebelus, iar in cazul aparitiei complicatiilor se actioneaza prompt, in vederea aducerii bebelusului pe lume pe cale naturala, in urma unei nasteri clasice.

Si in cazul nasterii sub apa, este foarte importanta relatia viitoarei mamici cu medicul care o supravegheaza pe toata durata sarcinii. Medicul are obligatia sa ii prezinte viitoarei mamici toate riscurile le care este supusa , dar si sa o pregeteasca si sa o consilieze in legatura cu toate procedeele necesare.

Mihaela Stanciu, Buzau

Aprilie 2010

www.bebecurier.ro

Nasterea naturala si cezariana

Saturday, April 17th, 2010

nasterea-naturala1

Inca din momentul in care ati aflat de existenta sarcinii este bine sa programati vizita la medicul ginecolog si dupa un timp, impreuna cu acesta veti stabili care este modalitatea prin care veti aduce pe lume micutul ingeras. Se stie ca nasterea naturala este cea mai indicate daca sanatatea dumneavostra si a copilului o permite. Insa, de cele mai multe ori, din cauza temerilor, mamele aleg operatia de cezariana. Ambele cai de nastere au atat avantaje cat si dezavataje.

AVANTAJE NASTERE NATURALA:

- instinctual matern de declanseaza mai repede

- practica arata ca pentru sanataea mamei si a copilului este mai indicata nasterea naturala

- recuperarea este mai rapida, asa incat proaspata mamica se va ocupa mai repede de puiul ei.

- lactate apare imediat

- peretele uterin nu este afectat, ceea ce inseamna ca o a doua sarcina nu va fi periclitata

DEZAVANTAJE NASTERE NATURALA:

- Existenta epiziotomiei presupune un oarecare discomfort si aparitia unei dureri ce va persista o perioada. In plus, reluarea relatiilor intime necesita o perioada de asteptare.

AVANTAJE CEZARIANA:

- este evitat travaliul, operatia de cezariana fiind prgramata

- este recomandata femeilor care au probleme de vedere sau probleme cardiace, dar si unora din femeile insarcinate aflate in timpul travaliului, considerandu-se ca nasterea naturala este un efort fizic prea mare pentru ele.

DEZAVANTAJE CEZARIANA:

- aparitia unor infectii la locul operatiei

- in urma operatiei de cezariana este redus efortul fizic si este interzisa ridicarea greutatilor

- bebelusii nascuti in urma unei a doua operatii de cezariana pot avea probleme respiratorii in primele ore de dupa nastere

- in urma operatiei de cezariana mamicile sunt nevoite sa poarte o sonda de urina care creeaza un anumit discomfort

- uterul este afectat, locul operatiei cicatrizandu-se, ceea ce poate periclita o a doua operatie de cezariana

In ultimii ani tot mai multe femei insarcinate aleg sa aduca pe lume copiii in urma operatiei de cezariana , fiindu-le teama de “durerile facerii”. Exista insa anestezia epidurala , care calmeaza durerile din timpul nasterii. Desigur, si aceasta solutie are dezavantajele ei.

Mihaela Stanciu, Buzau

Aprilie 2010

www.bebecurier.ro

ANESTEZIA PERIDURALA

Tuesday, June 30th, 2009

Gratie anesteziei peridurale (anestezie regionala a bazinului), nasterea devine foarte usoara, fara dureri, dand posibilitatea mamicilor de a trai deplin bucuria aducerii pe lume a copiiilor. Tehnica anesteziei peridurale este foarte des intalnita in practica medicala. Anestezia peridurala este utilizata atat pentru nasterea naturala, prin cezariana cat si pentru alte tipuri de interventii chirurgicale.

Anestezia peridurala poate fi utilizata fara niciun risc si are rolul de a provoca o insensibilitate locala a corpului, mai exact numai a partii inferioare. Peridurala nu-l adoarme pe copil; ea faciliteaza examinari si interventii in cursul nasterii: folosirea forcepsului, etc si este foarte utila in nasterile dificile sau nasterile gemenilor.

Ce este de fapt anestezia peridurala? Este un produs analgezic care se injecteaza intre doua vertebre ale coloanei. Imediat ce acul este scos, medical anestezist introduce in locul acestuia un cateter, prin intermediul caruia poate reintroduce analgezic in orice moment al interventiei.
Anestezia peridurala se administreaza numai dupa ce colul uterin a atins o dilatare de 2-6 cm. Peridurala devine eficienta dupa 20 minute de la administrare, si efectul dureaza cateva ore. Rareori s-au raportat efecte dupa nastere (dureri de cap, paralizia membrelor inferioare), insa aceste efecte pot fi contracarate prin tratament corespunzator.
Inainte de a decide folosirea anesteziei peridurale, este recomandat sa aveti o discutie chiar cu medical anestezist pentru a evalua eventuale contraindicatii.

Administrarea anestezicului
In timpul pregatirii periduralei gravida este asezata cu spatele curbat sau culcata pe o parte cu genunchii spre barbie. Locul unde urmeaza se se efectueze anestezia este dezinfectat si apoi se face o anestezie locala pentru a insensibiliza pielea.

peridurala
Peridurala este injectat intre vertebrele a 3 a si a 5 a lombare, in spatial peridural, situate intre vertebre si meninge. Dupa administrarea dozei test de peridurala picioarele vor deveni grele si contractile insensibile.
Sunt utilizate doua tehnici de anestezie: in primul caz se administreaza o doza unica de anestezic de lunga duratata, fara sa mai fie necesara o injectare ulterioara sau se implanteaza un cateter (tub foarte fin de plastic) pentru reinjectarea in orice moment al interventiei.

Anestezia peridurala este contraindicate pacientelor care prezinta tulburari de coagulare sanguina sau tulburari neurologice. Contradictiile mai putin stricte se refera la mamele care au febra, infectii sau sufera de anumite maladii cardiace.
Exista cazuri rare cand peridurala nu se poate administra datorita malformatiilor coloanei vertebrale (in jur de 1% din cazuri) sau cand actioneza decat asupra unei parti din corp (10%). In aceasta situatie fie se reinjecteaza anestezicul, fie se face o alta injectie, daca prima a fost ineficienta.

Anestezia peridurala are si inconveniente. In primul rand, mareste cu aproape doua ore durata nasteriila femeile primipare (care nasc prima data). O viitoare mama care beneficiaza de peridurala trebuie indeaproape monitorizata in timpul travaliului de catre echipa de medici care trebuie sa se adapteze acestei tehnici si sa asigure cea mai buna anestezie.