Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0
Bebe Curier » Anestezia

Anestezia

ANESTEZIA PERIDURALA

Tuesday, June 30th, 2009

Gratie anesteziei peridurale (anestezie regionala a bazinului), nasterea devine foarte usoara, fara dureri, dand posibilitatea mamicilor de a trai deplin bucuria aducerii pe lume a copiiilor. Tehnica anesteziei peridurale este foarte des intalnita in practica medicala. Anestezia peridurala este utilizata atat pentru nasterea naturala, prin cezariana cat si pentru alte tipuri de interventii chirurgicale.

Anestezia peridurala poate fi utilizata fara niciun risc si are rolul de a provoca o insensibilitate locala a corpului, mai exact numai a partii inferioare. Peridurala nu-l adoarme pe copil; ea faciliteaza examinari si interventii in cursul nasterii: folosirea forcepsului, etc si este foarte utila in nasterile dificile sau nasterile gemenilor.

Ce este de fapt anestezia peridurala? Este un produs analgezic care se injecteaza intre doua vertebre ale coloanei. Imediat ce acul este scos, medical anestezist introduce in locul acestuia un cateter, prin intermediul caruia poate reintroduce analgezic in orice moment al interventiei.
Anestezia peridurala se administreaza numai dupa ce colul uterin a atins o dilatare de 2-6 cm. Peridurala devine eficienta dupa 20 minute de la administrare, si efectul dureaza cateva ore. Rareori s-au raportat efecte dupa nastere (dureri de cap, paralizia membrelor inferioare), insa aceste efecte pot fi contracarate prin tratament corespunzator.
Inainte de a decide folosirea anesteziei peridurale, este recomandat sa aveti o discutie chiar cu medical anestezist pentru a evalua eventuale contraindicatii.

Administrarea anestezicului
In timpul pregatirii periduralei gravida este asezata cu spatele curbat sau culcata pe o parte cu genunchii spre barbie. Locul unde urmeaza se se efectueze anestezia este dezinfectat si apoi se face o anestezie locala pentru a insensibiliza pielea.

peridurala
Peridurala este injectat intre vertebrele a 3 a si a 5 a lombare, in spatial peridural, situate intre vertebre si meninge. Dupa administrarea dozei test de peridurala picioarele vor deveni grele si contractile insensibile.
Sunt utilizate doua tehnici de anestezie: in primul caz se administreaza o doza unica de anestezic de lunga duratata, fara sa mai fie necesara o injectare ulterioara sau se implanteaza un cateter (tub foarte fin de plastic) pentru reinjectarea in orice moment al interventiei.

Anestezia peridurala este contraindicate pacientelor care prezinta tulburari de coagulare sanguina sau tulburari neurologice. Contradictiile mai putin stricte se refera la mamele care au febra, infectii sau sufera de anumite maladii cardiace.
Exista cazuri rare cand peridurala nu se poate administra datorita malformatiilor coloanei vertebrale (in jur de 1% din cazuri) sau cand actioneza decat asupra unei parti din corp (10%). In aceasta situatie fie se reinjecteaza anestezicul, fie se face o alta injectie, daca prima a fost ineficienta.

Anestezia peridurala are si inconveniente. In primul rand, mareste cu aproape doua ore durata nasteriila femeile primipare (care nasc prima data). O viitoare mama care beneficiaza de peridurala trebuie indeaproape monitorizata in timpul travaliului de catre echipa de medici care trebuie sa se adapteze acestei tehnici si sa asigure cea mai buna anestezie.