Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0
Bebe Curier » Generalitati

Generalitati

Sindromul ovarului polichistic

Monday, November 8th, 2010

ovar-polichistic

Sindromul ovarului polichistic este una dintre cele mai frecvente afectiuni endocrine intalnita la femeile de varsta reproductiva. Sindromul este un dezechilibru hormonal intalnit cel mai des la femeile care nu au un ciclu menstrual regulat.

De cele mai multe ori acest sindrom este depistat in urma controalelor medicale datorate altor afectiuni metabolice intalnite. Intre efectiunile metabolice care insotesc sindromul ovarului polichistic cel mai frecvent intalnite sunt hirsutismul si acneea. Hirsutismul se manifesta prin prezenta la femei a unei pilozitati excesive in zonele unde de obicei este redusa sau absenta. Acneea se remarca prin prezenta in zone precum fata, umerii sau spatele a unor “cosuri” asociate cu puncte negre si un ten foarte gras (hiperseboree).

Ovarul polichistic se caracterizeaza de obicei prin absenta ovulatiei si hiperandrogenism, care la randul lor duc la afectiuni precum androgenizari, dereglari ale ciclului menstrual si infertilitate. Androgenizarea presupune virilizarea organelor genitale, a tegumentelor sia vocii. Umerii se latesc, se dezvolta muschii si stratul adipos pe abdomen. Toate acestea capata aspecte masculine.

Cele mai multe femei cu ovar polichistic prezinta numerosi chisti la nivelul ovarelor dezvoltati intr-o anumita perioada de timp. Cauzele sindromului ovarului polichistic nu sunt cunoscute in totalitate dar multi specialisti apreciaza ca sunt implicati si factori genetici. S-a constatat ca surorile si fiicele femeilor cu acest dezechilibru hormonal prezinta riscul de a dezvolta aceeasi afectiune. O alta categorie cu riscuri ridicate sa dezvolte sindromul ovarului polichistic este reprezentata de femeile care prezinta o greutate supraponderala. Se pare ca in 50% din cazurile femeilor obeze, acestea sufera de sindromul ovarului polichsitic.

Mihaela Stanciu pentru BebeCurier.ro

Noiembrie 2010

Infertilitatea masculina

Monday, November 8th, 2010

infertilitate-masculina

In 10% din cazurile in care apare infertilitatea nu se cunosc factorii care au contribuit la aparitia ei. In restul cazurilor, se poate vorbi despre infertilitatea feminina si despre infertilitatea masculina, procentajul fiind impartit aproape in mod egal. Asadar, cand se discuta despre fenomenul numit infertilitate, se analizeaza in paralel atat infertilitatea feminina, cat si cea masculina. O serie de medici cu diferite specializari analizeaza si cerceteaza problema infertilitatii de cuplu. Astfel, medicul generalist, endocrinolog, ginecolog, urolog, internist si de laborator, ajuta la diagnosticarea si tratarea problemelor de infertilitate.

Cand discutam despre infertilitatea masculine, ne referim mai exact la cantitatea si calitatea spermei. Se presupune ca problemele legate de numarul sau calitatea spermatozoizilor sunt determinate genetic. Infertilitatea masculine se depisteaza cu ajutorul spermogramei, investigatie ce evalueaza caracteristicile lichidului seminal, concentratia si mobilitatea spermatozoizilor, dar si aspectele morfologice ale acestora.

Cauzele infertilitatii masculine sunt numeroase, de la cauze fiziologice pana la problemele cauzate de stres sau greutate supraponderala:
- inexistenta spermatozoizilor (azoospermie) sau existenta lor in numar foarte mic (oligospermie)
- mobilitatea redusa a spermiilor, fapt care impiedica fecundarea ovulului (astenospermie)
- leziuni, obstructii sau malformatii congenitale. Caile de eliminare a spermatozoizilor prezinta defecte aparute fie traumatic, fie in urma interventiilor chirurgicale, ori acestea au existat inca de la nastere.
- infetii si boli cu transmitere sexuala
- disfunctii sexuale si tulburari hormonale
- varicocelul intalnit la aproximativ 40% din cazurile barbatilor care efectueaza analize de infertilitate.

Mihaela Stanciu pentru BebeCurier.ro

Noiembrie 2010

Infertilitatea - Generalitati

Monday, June 14th, 2010

not-pregnant

Aproximativ 1 din 5 cupluri se confrunta cu dificultati in conceperea unui copil. Se poatre discuta despre infertilitatea atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor.

CE ESTE INFERTILITATEA?
Infertilitatea este absenta conceptiei dupa un an de raporturi sexuale neprotejate; imposibilitatea de a concepe sau a duce la bun sfarsit o sarcina in urma careia sa se nasca un copil viu. Asadar se poate vorbi despre infertilitate doar dupa o perioada de 1 an in care incercarile de a ramane insarcinata au esuat.

CARE SUNT FACTORII CARE CAUZEAZA INFERTILITATEA?
In 10% din cazurile in care apare infertilitatea nu se cunosc factorii care au contribuit la aparitia ei. In restul cazurilor, se poate vorbi despre infertilitatea feminina si despre infertilitatea masculina, procentajul fiind impartit aproape in mod egal. Infertilitatea feminina se datoreaza in principal dezechilibrelor hormonale, infectiilor organelor genitale sau ale anexelor si malformatiilor congenitale. Infertilitatea masculina se datoreaza in principal unor infectii sau traumatisme care afecteaza functionarea aparatului genital masculin.

EXISTA REMEDIU PENTRU INFERTILITATE?
Da, infertilitatea poate fi tratata. Din pacate, in cazul infertilitatii masculine medicina moderna ofera mai putine mijloace de corectare ale acestui fenomen decat in cazul infertilitatii feminine. Insa un tratament riguros si urmat intocmai conform instructiunilor specialistului in infertilitate poate produce minuni.

IN CONCLUZIE…
…infertilitatea este o problema ce poate fi depistata si tratata pana intr-un anumit stadiu de catre medicul obstetrico-ginecolog, dipa care este bine sa apelati la serviciile si sfaturile unui specialist in infertilitate. Infertilitatea nu este o problema care sa se resolve de la sine.

Mihaela Stanciu, Buzau

Iunie 2010

www.bebecurier.ro

Infertlitatea feminina

Monday, June 14th, 2010

infertilitate2

In 10% din cazurile in care apare infertilitatea nu se cunosc factorii care au contribuit la aparitia ei. In restul cazurilor, se poate vorbi despre infertilitatea feminina si despre infertilitatea masculina, procentajul fiind impartit aproape in mod egal. Asadar, cand se discuta despre fenomenul numit infertilitate, se analizeaza in paralel atat infertilitatea feminina, cat si cea masculina. O serie de medici cu diferite specializari analizeaza si cerceteaza problema infertilitatii de cuplu. Astfel, medicul generalist, endocrinolog, ginecolog, urolog, internist si de laborator, ajuta la diagnosticarea si tratarea problemelor de infertilitate.

Unele dintre cele mai comune cauze ale infertilitatii feminine sunt : sindromul ovarelor polichistice, endometrioza , dezechilibrele hormonale. Pe langa acestea, exista si cauze aparute intr-o pondere mai mica, precum, tulburarile ovulatorii sau factorii uterini.

Aparitia nenumaratelor probleme care duc la infertilitatea feminina se datoreaza faptului ca sistemul reproducator feminin este unul cu o structura foarte delicata. Cele mai mici modificari petrecute in corpul femeii afecteaza si acest sistem. De exemplu, tulburarile de alimentatie, anorexia, duc de obicei la stoparea menstruatiei, care la randul ei duce la imposibilitatea conceperii unui fat. Astfel, existenta unei sarcini devine imposibila pana cand tulburarile de alimentatie sunt corectate. Pe de alta parte, si femeile supraponderale se intalnesc adesea cu probleme de fertilitate.

Din pacate, mai exista o situatie trista. Multe femei sunt capabile de a concepe, dar au dificultati in pastrarea sarcinii pana la capat.
Toate aceste probleme si dezechilibre duc la adevarate traume pentru femei si mai departe, la tensiuni in cuplu. Imposibilitatea conceperii sau pastrarii unei sarcini conduce la aparitia unor sentimente de inferioritate, de vinovatie, care mai departe duc la izolare sociala. Femeile se simt inutile, pornind de la premisa ca rolul femeii pe pamant este de a procrea, de a da viata pentru evolutia speciei umane. Pentru tratarea problemelor si pentru reusita in urma unui tratament este nevoie de unitate in cuplu, de intelegere si ca acel cuplu sa fie cat mai bine sudat.

Mihaela Stanciu, Buzau

Iunie 2010

www.bebecurier.ro