Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /usr/www/users/gtraro/bebecurier.ro/www/articole/wp-includes/comment-template.php on line 0
Bebe Curier » Vaccinarile

Vaccinarile

VACCINURILE - INJECTII BUNE

Saturday, June 6th, 2009

vaccin

Primul vaccin a fost facut in 1796, de atunci cercetatorii si-au intensificat studiile pentru a eradica anumite boli si pentru a spori rezistenta organismului.

Vaccinarea este una din conditiile esentiale pentru sanatatea bebelusului dumneavoastra si reprezinta imunizarea organismului. Vaccinurile sunt preparate microbiene care contin o cantitate foarte mica de virusi, microbi morti sau atenuati, care, introdusi in organismul bebelusului il vor determina sa produca anticorpi fata de acei germeni. Drept urmare, cand copilul va fi expus cu adevarat unui microb sau virus, organismul lui va reactiona prompt si va produce anticorpi capabili sa distruga imediat germenii. Astfel, copilul nu se va imbolnavi sau, in cazuri rare va face o forma foarte usoara de boala.

Vaccinarea nu este primejdioasa iar reactiile pe care le produce in organismul bebelusului sunt de obicei: durerea, febra, inrosirea si intarirea locului unde a fost facut vaccinul si uneori reactii alergice (urticarie). Uneori, aceste reactii sunt mai evidente la copiii mai mari. Unele vaccinuri se administreaza injectabil (in brat, in coapsa) iar altele prin gura.

VACCINARILE CURENTE

La bebelusi, anumite vaccinari sunt obligatorii, altele, facultative, dar insistent recomandate. Fiecare tara are propriile sale conditii epidemiologice si dispune de un calendar al vaccinarilor. In tarile unde bantuie anumite maladii (holera, frigurile galbene), vaccinarile sunt indispensabile.

In tara noastra copiii sunt vaccinati gratuit dupa o schema care cuprinde vaccinurile considerate importante. Puteti administra bebelusului un vacccin suplimentar, insa consultati neaparat medicul.

REVACCINARI, CONTRAINDICATII

Vaccinurile previn boli grave sau imposibil de tratat (poliomielita, tuberculoza, difteria, hepatita B). Anumite vaccinuri nu ofera imunitate pe viata contra unei boli. Vaccinarea poate fi efectuata in doza unica sau multipla, asigurand o protectie de buna calitate, care necesita, pentru a fi mereu eficienta, injectii de rapel (in general, din 5 in 5 ani sau din 10 in 10 ani). Astfel, vaccinarea impotriva tetanosului trebuie refacuta din 10 in 10 ani. Anumite contraindicatii la administrarea unui vaccin sunt absolute, altele nu sunt decat temporare: febra, urmari ale unei inerventii chirurgicale.

VACCINUL DIFTERO-TETANO-PERTUSSIS (DTP)

Este un trivaccin eficace impotriva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive. Se administreaza 5 doze, la 2, 4, 6 luni, la un an si la 3 an. Poate determina reactii ca febra, roseata si inflamarea locului injectiei. Daca febra depaseste 38.5 grd C, administrati copilului antitermic (de exemplu: paracetamol 80-125 mg), iar – local- puneti-i o compresa rece. Unii copii sunt nelinistiti si chiar tipa ore intregi. Reactii mai de temut pot aparea din partea fractiunii pertussis la sugarii cu suferinte nervoase in trecut (scorul Apgar mic la nastere, encefalopatii grave, epilepsii, meningoencefalite, cardiopatii decompensate, nefropatii, diabet). Temporar vaccinarea este contraindicata in caz de stari febrile, boli infectioase acute, alergii manifeste.

Difterie. Tetanus. (DT) Cand un copil nu poate fi vaccinat impotriva tusei convulsive se va administra numai combinatia difterie-tetan. Protectia vaccinului dureaza ani de zile.

VACCINAREA BCG (BACIL CALMETTE-GUERIN)

Acest vaccin este eficient impotriva tuberculozei, boala care este ingrijorator de frecventa in zilele noastre. Copiii sunt vaccinati BCG inca de la nastere si se controleaza cicatricea vaccinala. La intrarea in colectivitati, copiii sunt testati (pentru a se vedea daca sunt imunizati) cu PPD (intradermoreactia cu PPD). Daca IDR este negativa, adica nu se inroseste deloc zona injectiei cu PPD, se recomanda revaccinarea cu BCG. Vaccinul protejeaza fata de imbolnavire intr-un procent de 50-80%.

VACCINAREA ANTI-POLIOMIELITA

Poliomielita este o boala pe cale de disparitie datorita vaccinului poliomielitic, care se administreaza pe cale bucala si nu provoaca reactii secundare. Nu trebuie administrat copiilor cu boli acute, febra sau diaree. In Romania acest vaccin se administreaza impreuna cu DTP la 2, 4, 6 luni si un an. Dupa vaccinare se interzic vaccinarile intramusculare timp de o luna!

In cazuri rare scaunele devin moi pentru una pana la doua zile. Nu se ia nicio masura; cel mult in afara de ceaiuri se va da apa (decoct) de orez. Rareori se observa o diminuare a apetitului.

VACCINAREA ANTIRUJEOLICA

Rujeola sau pojarul este o boala virala manifestata prin febra mare si o eruptie cutanata tipica. Complicatiile sunt rare dar sunt foarte grave. Boala este pe cale de disparitie datorita vaccinului antirujeolic care, in Romania se administreaza in doua doze, dintre care una la 9-12 luni. Dupa 7-10 zile pot sa apara reactii usoare. Trebuie evitata vaccinarea copiilor care au in familie cazuri de convulsii, sau daca sunt sub tratament cu cortizon. Vaccinul se repeta in clasa intai sau in perioada de epidemie. In ultimii ani a aparut un trivaccin (antirujeola, antirubeola, antiparotidita). Cereti sfatul medicului inainte de a-l administra copilului la varste de 12-14 luni.

Vaccinarea antirubeolica este recomandata in special pentru fetite, deoarece poate preintampina riscul de a face rubeola in timpul sarcinii, fapt ce ar determina malformatii fetale. Parotidita epidemica sau oreionul este o boala virala care ataca glandele parotide si poate avea manifestari pancreatice, meningiene, sau testiculare. Vaccinarea este recomandata in special baietilor. Vaccinul urlian se administreaza singur sau in combinatie cu vaccinul impotriva rujeolei si a rubeolei.

VACCINAREA ANTIHEPATITA B

In ultimii ani a crescut semnificativ numarul purtatorilor de virus hepatic B, de aceea vaccinarea a devenit obligatorie si in Romania. Boala se transmite in principal prin contact sexual si unele manevre medicale (injectii, interventii chirurgicale, transfuzii de sange). Hepatita B se poate complica intr-un mare numar de cazuri cu cancerul la ficat. Vaccinul antihepatita B se face de la nastere (prima doza) si se repeta la doua si la sase luni. Nu are reactii secundare.

VACCINAREA IMPOTRIVA GRIPEI – VACCIN FACULTATIV

Gripa poate deveni foarte periculoasa pentru sugari si pentru varstnici. Virusul gripei se modifica permanent, de aceea virusurile gripale nu ofera protectie de 100% nici in acelasi sezon. Este preferabil sa cresteti rezistenta, imunitatea copilului dumneavoastra prin metode alternative: expunerea la aer, baie in fiecare zi, masaj, gimnastica, frectii, etc. Alimentatia echilibrata are un rol important:alaptarea este esentiala!

VACCINAREA ANTIHEPATITA A

Vaccinul impotriva hepatitei de tip A a fost descoperit destul de recent. Aceasta boala se transmite pe cale digestiva, prin maini murdare, alimente nespalate, chiar prin apa, daca retelele de distributie sunt necorespunzatoare. Boala apare in general, la copii si nu evolueza spre cronicizare. Se recomanda sa fie vaccinati in special inainte de a incepe gradinita. Din pacate, acest vaccin nu intra in schema vaccinarii obligatorii dar se poate achizitiona din farmacii.

VACCINAREA ANTI-HEMOPHILUS B

In ultimii ani a intrat in circulatie si vaccinul impotriva microbului Hemophillus Influenzae tip B, care provoaca 93% din cazurile mortale de meningita la copiii sub 5 ani. Acest germen poate provoca, de asemenea otita, amigdalita, laringita, pneumonia. Astazi in Romania, infectiile cu hemophilus sunt de gravitate usoara sau medie in perioada actuala.

Vaccinarea este foarte bine tolerata. Febra se combate cu Paracetamol sau Nurofen, iar roseata cu o compresa umeda cu apa rece. Pentru reactii mai violente se anunta medicul.

VACCINAREA IMPOTRIVA VARICELEI

Varsatul de vant (varicela) este cea mai usor transmisibila dintre bolile copilariei. In general, nu este o boala grava dar este bine sa vaccinati copilul cu vaccin anti-varicelos, disponibil in farmacii.